Posted by: mylittlesnow | January 3, 2010

Ya Allah, why the big fuss?

Fulamak, here we go again, making a big hoo-hah over some petty issue, at least in my personal opinion. I totally understand that religion is something that we should take seriously but then again, what’s the big fuss over the use of word Allah? Ok, lets put it this way, to the Muslims in Malaysia who’s opposing the word Allah, come on la dey, did the others use the word to insult YOUR religion? No, right? They are merely using the word ‘Allah’ with reference to God, and so what is wrong with that? To me, a God is a God no matter how you call it. End of the day, it’s between you and your own GOD and that’s it. I talk to my own God and you talk to your own God, you call your God Allah ke, or Tuhan ke or God ke, i don’t care because bottom line is, i don’t care ?!

Ok, to be fair, i also don’t understand why the non-Muslim have to use the word Allah? Why can’t they just use Tuhan with reference to God? Tuhan, my goodness and that is in Bahasa Malaysia la, so why go fuck with the Muslims over just one word ‘Allah?  Aiyo-yo, you say la, does this mean you guys sengaja want to cari pasai? I did a quick check at Wikipedia and it says that Allah is a standard Arabic word for God. Since Islam have been using Arabic as their main language (at least that’s what i know as of now la, correct me if i’m wrong), let them use la, then you guys just go ahead and replace it with Tuhan la, susah ke?

Aiseh man, you see, end of the day, there are so many choices for us to use and you morons out there simply have nothing better to do than to quarrel over the use of the word Allah? Is that what religion taught you over these years? Sheesssh… Now go back and pray to your God or Allah or Tuhan and be a good boy…

Advertisements

Responses

  1. Atuukoi… tidak habis2 masalah. Sepatutnya isu “Allah” dah pun selesai, bukan?.

    Kita menghormati perlembagaan Malaysia dan Mahkamah telah pun membuat keputusan yg adil. Kenapa Ulamak2 dan pemimpin2 UMNO tidak menghormati keputusan Mahkamah?.

    Ada yg mahu libatkan Raja2 dlm perkara ini?. Ada juga yg mahu tunjuk perasaan diadakan untuk mempertikaikan terhadat jeputusan Mahkamah.

    Kalau mengikut perlembagaan, mana yg lebih berkuasa? Raja2 atau Mahkamah?.

    Kalau mengikut sejarah. Sebelum Agama Islam ada, perkataan “Allah” itu sudahpun digunapakai olah Umat Kristian di seluruh dunia.

    Orang Kristian di Negara Arab, Iran dan Iraq telah menggunakan perkataan itu.

    Kita hairanlah. Kenapa Umat Islam di Indonesia kedua terbesar penganut Islam di dunia, sedikitpun tidak kisah dengan perkataan “Allah”? yg digunapakai oleh Umat Kristian disana.

    Saya berpendapat. Kalaulah orang2 Islam itu faham ajaran Agama Kristian, apa itu tiga persona (Triniti) didalam ajaran Kristian, tentu mereka tidak mempertikaiakan perkaan “Allah”?. Tiga menjadi satu. Allah, anak dan Roh Kudus.

    Pengertian seperti juga manusia. Ada tangan, mata, telingah, kaki dan sebagainya. Satu manusia tapi banyat anggotanya yg berkerja.

    Sekiranya kerajaan membenarkan Umat Islam membuat tunjuk perasaan, tidak menghormati undang2 perlembagaan Malaysia? adakah orang2 Kristian juga dibenarkan berbuat demikian?.

    KIta harap, Kerajaan harus memikilkan juga perasaan umat kristian di Malaysia ini. Jangan sampai Negara ini huruharah.

    Hal ataupun Isu ini, sepatutnya, Tok Guru Nik Aziz lah yg harus membangkitkan hal sedemikian.

    Nampaknya, Tok Guru lebih faham akan ajaran Agama Kristian dan sangat menghormati agama Kristian terutama penganutnya.

    Kerajaan, janganlah membuat umat Kristian terdesat. Kamu akan kehilangan sokongan apabila sampai pilihan raya nanti. Umat tidak menyokong kerajaan.

    Harap pandangan ini tidak menyinggung perasaan. Berdoalah untuk Negara ini supaya tidak berlaku tunjuk perasaan yg begitu merugikan diri sendiri.

    Sekian. renung-renungkan.

  2. OH MY ALLAH, YA ALLAH, ALLAH HAVE MERCY ON US, ALLAHU AKBAR, ALLAHU AKBAR……….WELCOME ON BOARD TO ALLAH KINGDOM TO CHRISTIAN BROTHERS & SISTERS.

  3. ALLAH THE BOUNTIFUL, ALLAH THE MERCIFUL , ALLAH THE AHAD , ALLAH THE SAMAD , ALLAH YA QADIM , ALLAH YA DAIM , ALLAH YA WAHID ,ALLAH THE ONLY ALMIGHTY GOD YOU ONLY NEED………. ALLAHU AKBAR, INSHA ALLAH, WELCOME CHRISTIAN BROTHERS & SISTERS, ALHAMDULILLAH, AMEEN

  4. Tiada guna Komen, nanti kena Delet juga

    • salam WJS Penampang,

      bukan nak delete, hanya belum approve… 🙂 sibuk nih…takde masa masuk blog approve komen cepat cepat…harap bersabar ya… jarang delet komen… semua komen amat dihargai… biar baik ke mahupun tak baik ke…

  5. Mylittlesnow, terimakasihlah kerana prihatin. kita komen yg baik saja bah. Komen yg tak baik buang masa bukan?. Teruskan buat kerja yg baik supaya mendapat berkat.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: